پایگاه اطلاع رسانی آیت الله عباسی خراسانی

بیانات اخلاقی آیت الله هادی عباسی خراسانی به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه فجر – پایگاه اطلاع رسانی آیت الله عباسی خراسانی

بیانات اخلاقی آیت الله هادی عباسی خراسانی به مناسبت فرا رسیدن ایام الله دهه فجر

بهمن 13, 1399

جریان داشتن پرونده انسان بعد از مرگ در سه مورد

حدیث با میمنت و با معرفت امروز، در بحار است؛ نبی معظم صلی‌الله‌علیه‌وآله که فرمودند:
«إذا مات الإنسان إنقطع عمله إلا من ثلاث: علم ینتفع به أو صدقة تجری له أو ولد صالح یدعو له».
دنیا، مزرعه آخرت
انسان، مسافر آخرت است؛ ﴿يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ﴾؛ و عوالم، یکی پس از دیگری برای او طلوع می‌کند؛ اولین عالم، دنیا است؛ چون نزدیک‌ترین عالم به اوست، آن را دنیا می‌گویند؛ یا به خاطر اینکه در عین حالی که دنیّ و پست است؛ اما می‌تواند مرکبی برای کمالات انسان باشد. ما دنیا را مزرعه و مدرسه برای عالم آخرت می‌دانیم؛ «الدنیا مزرعة الآخرة»؛ این مزرعه، مدرسه است؛ چرا که کمالات علمی و عملی را برای انسان فراهم می‌کند؛ چون دنیا پیش‌نیاز آخرت است، هرچه در اینجا بکارد، در عالم آخرت بر می‌دارد؛ چنان‌که در الهی‌نامه در فرازی عرض کردیم: «الهی انسان آنچه برداشت که همان کاشت؛ و آنچه که کاشت، برداشت»؛
بسته شدن پرونده اعمال انسان، بعد از مرگ
برای همین، این انسان این دنیا را می‌گذارد و دسترسی او به عمل اوست که عمل او، عین جزاء است؛ و جزاء، عین عمل است؛ ﴿جَزَاء وِفَاقًا﴾. تفاوت دنیا و آخرت این است که در دنیا، عمل هست و حساب نیست و در آخرت، حساب هست و عمل نیست. حی علی خیر العمل، یعنی باید بهترین عمل‌ها را انسان بردارد. اگر انسانی در تعلیم و تعلم بود؛ ﴿وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا﴾؛
مواردی که بعد از مرگ، پرونده انسان بسته نمی‌شود
اگر انسان، در حال ساختن یک سنت حسنه یا صدقه جاریه بود، یا فرزندان صالحی برای خود به جا گذاشت، این مشمول قانون انقطاع عمل نمی‌شود. می‌شود گفت: برخی انقطاع عمل ندارند؛ عرض ما این است که در عین حالی که انسان در دنیا عملش قطع می‌شود، ولی می‌تواند چیزی باقی بگذارد که عملش را تداوم دهد؛ اگر علمی و عملی نتیجه داشت، نتیجه‌اش سنت جاریه و عمل دائم و مستمر می‌شود. رسول مکرم اسلام صلی‌الله‌علیه‌وآله فرمودند: «إذا مات الانسان»؛ وقتی انسان بمیرد، «إنقطع عمله»؛ پرونده عمل او، بسته می‌شود؛ عمل عبادی و غیر عبادی‌اش قطع می‌شود؛ مگر اینکه سه تعلق عملی می‌تواند داشته باشد؛ به تعبیری که محضرتان عرض کردیم، می‌تواند به سه نسبت، استمرار عمل داشته باشد:
علمی که بعد از مرگ، به دیگران سود برساند
«علم یتنفع به»: علمی که نفع بدهد؛ دانش نافع؛ علمی را به دست آورده باشد که علم الهی است. در جلسات قبلی گفتیم: «و ما خلاهنّ فهو فضل»؛ علومی که حقانی و ربانی باشد؛ علم ینتفع به، یعنی عالم ربانی شود.
صدقه جاریه
«صدقة جاریة»: کار خیری که در آن منفعت عمومی باشد و سنتی که همه از آن بهره‌مند شوند، باعث قطع عمل نمی‌شود.
فرزند صالحی که بعد از مرگ برای انسان، دعا کند
۳) فرزند صالحی که با دعای خیرش او را یاد کند؛ انسان می‌تواند بگوید کارم باقی است.
سعی در پیاده کردن نکات این حدیث شریف در خود
اعزه من، بکوشیم که ما جزو مصادیق این روایت شریف باشیم؛ کارمان را کارستان کنیم؛ اگر کارمان، کارستان شد، دوام دارد؛ کی کارستان می‌شود؟ وقتی عالم شویم؛ وقتی سنت‌های نامطلوب را بشکنیم و صدقات جاریه را پابرجا کنیم؛ وقتی که فرزندان صالحی به جا بگذاریم؛ علما، دو فرزند دارند؛ فرزندهای نسبی و فرزندهای سببی؛ شاگردان آنها هم، فرزندان آنها هستند؛ مانند: فرزندان آنها.
حضرت امام رحمه‌الله، مصداق این حدیث شریف
امروز، روز ۱۲ بهمن است. یکی از مصادیق این حدیث شریف، حضرت امام رضوان‌الله‌تعالی‌علیه است؛ شخصیت بزرگواری که با علم نافعش، کارش را تداوم بخشید.
خاطراتی از آیةالله‌بهاءالدینی از امام رحمهماالله
خدا، درجات همه‌ آنها را متعالی کند. حضرت استادمان، حضرت حاج آقای بهاءالدینی ۶-۷سال، بین‌الطلوعین محضرشان می‌رسیدیم؛ گفتم: از خاطرات دوران طلبگی‌تان با امام بگویید که گذشته، چراغ راه آینده است؛ فرمودند: امام در جوانی، یک مَلَک بود؛ نماز شب و اخلاص و ذکرش ترک نمی‌شد؛ آقا من یادم نمی‌آمد حتی از رفقایش در خارج شدن از در، مقدم شود؛ سیره عجیبی است؛ عالم، باید متواضع باشد؛ همانند درخت تنومند باردار که وقتی به ثمر می‌نشیند، خضوع‌ و فروتنی او بیشتر می‌شود؛ اگر شاخه‌های علمی ما در عین بارور بودن به علم و عمل افتاده بود، ان‌شاءالله می‌توانیم رفعت الهی را داشته باشیم. «من تواضع لله رفعه الله»؛
علم نافع حضرت امام رحمه‌الله
حضرت امام، علمی آموخت که نفع به مردم رساند؛ کاری کرد که رابطه مجتهدین با مردم و مقلدین که رابطه تقلیدی بود که رساله می‌خواندند و عمل می‌کردند، امام این رابطه را بالاتر برد؛ رابطه امام و امت؛ کاری کرد که از دست خیلی‌ها بر نمی‌آمد؛
انقلاب امام رحمه‌الله، مصداق صدقه جاریه
صدقه جاریه‌ای انجام داد؛ ما، انقلاب را مصداق صدقه جاریه‌ای می‌دانیم که جریان یافت. نسبت به بهشت داریم که ﴿تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ﴾؛ جریان، از آن نعمت‌های الهی است. به همه کوردلان و ناشایستگان و همه کسانی که تصور ندارند تا تصدیق داشته باشند، می‌گوییم که انقلاب اسلامی، صدقه جاریه است که منقطع نمی‌شود؛ سنتی را پایه‌گذاری کردند که ان‌شاء‌الله زمینه انقلاب حضرت مهدی عجل‌الله‌فرجه‌الشریف است. در عظمت این انقلاب، بس که انقلاب اسلامی است؛ مانند اسلام که جاودانی است، این انقلاب، جاودانی است. هنر حضرت امام در امامت و معماری حکومت می‌دانم؛ امام، معمار حکومت اسلامی و ولایت فقیه بود. گاهی مهندس، نقشه می‌دهد؛ و معمار، هم نقشه می‌دهد، و هم نقشه را پیاده می‌کند. هم علم است و هم عمل است. امام رضوان‌الله‌علیه، هم صاحب اندیشه قوی بود و هم، صاحب انگیزه صائب بود.
مصادیق ولد صالح امام رحمه‌الله
شهدا
«أو ولد صالح یدعو له»؛ همه شهدا، فرزندان امام بودند؛ این قدر شهدایی که مداد علما را با خونشان زنده کردند؛ که به قول امام، خون بر شمشیر پیروز است.
فرزندان ایشان
مرحوم سید احمد آقا و آقا سید مصطفی فرزندان امام بودند که بماند، شهدا فرزندان خُلّص امام بودند.
مقام معظم رهبری
من، مقام معظم رهبری دامت‌برکاته را مصداق فرزند صالح که «یدعو له» است، می‌دانم؛ ایشان شبانه‌روزی نیست، الا اینکه به یاد امام راحل است؛ این، بهترین فرزند شایسته است؛ فرزند شایسته سببی و نسبی است؛ ایشان فرزند شایسته نسبی است که با سیادت و علم و فقاهتش، بستر را برای ادامه دعوت امام رضوان‌الله‌علیه آماده کرد. من، حضرت امام را مصداق این فرمایش رسول مکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله می‌دانم. روحش به ملکوت اعلی پیوست؛ دنیای او قطع شد، ولی کار او به خاطر برنامه‌ریزی قطع نشد؛ علمش و انقلابش و فرزند صالحش، ولیّ وفیّ حفیّ، این علمدار شایسته که مانند علمدار کربلا با یک دست، علمداری می‌کند و واقعا شایسته است، ولد صالحی است که «یدعو له». آنان که شعارشان این بود که ۴۰ سالگی انقلاب را نبینند، الآن استخوان‌هایشان به تعبیر ایشان، پوسیده است.
تکلیف ما نسبت به امام رحمه‌الله و انقلاب
تکلیف ما این است که امام‌شناس و انقلاب‌شناس باشیم؛ سنت حسنه را بشناسیم و حمایت کنیم؛ رهبرشناس باشیم و ما هم به دعوت او اهمیت دهیم؛ بدانیم دشمنان هم، تمام هدفشان این است که به انقلاب اسلامی ضربه بزنند؛ و ان‌شاء‌الله موفق نمی‌شوند. سال‌روز ورود حضرت امام به ایران، مبارک باشد. ان شاء الله ورود ایشان، برای تداوم انقلاب اسلامی به مبارکی باشد. ان شاء الله بتوانیم شمه‌ای از فقاهت و درایت و ذکاوت حضرت امام را داشته باشیم و ان‌شاءالله «علم یتنفع به»، صدقه جاریه و ولد صالحی که «یدعو له» است، برای ما هم تحقق یابد. رزقنا الله ایانا و ایاکم.

Share on print
Share on email
Share on odnoklassniki
موسسه باران حکمت

موسسه باران حکمت

دفتر حفظ و نشر آثار آیت الله هادی عباسی خراسانی

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.